Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Słodkie badania

30 sierpnia 2011 | Nauka | Piotr Kościelniak
Segregowanie ziaren to jeden z pierwszych etapów produkcji kakao i czekolady
źródło: Corbis
Segregowanie ziaren to jeden z pierwszych etapów produkcji kakao i czekolady

Czy nauka może pomóc w stworzeniu lepszej czekolady? Już pomogła – dowodzą testy

Jakie substancje nadają czekoladzie smak i zapach? Tak naprawdę nie wiadomo. Nie znaleziono jednego związku, który sprawia, że czekolada i kakao są tak wyjątkowe.

Dlatego do sprawy wzięli się naukowcy. Podczas trwającego właśnie zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS) rezultaty czekoladowych eksperymentów prezentował prof. Peter Schieberle z Uniwersytetu Technicznego w Monachium. – Aby stworzyć doskonalszą czekoladę, musimy poznać chemię substancji nadających jej zapach i smak – mówił.

Kakao (a z niego czekoladę) wytwarza się z owoców i ziaren kakaowca. Mają gorzki smak, który zmienia się w wyniku obróbki. Pozostawia się je do fermentacji (tradycyjnie w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 9017

Spis treści
Zamów abonament